چراغ چک

روشن شدن چراغ چک می‌تواند یکی از نگرانی‌های راننده باشد زیرا نشان‌دهنده یک مشکل خاص در پیشرانه است و درعین‌حال نیز اطلاعات چندانی را هم ارائه نمی‌کند.

این سردرگمی و نگرانی با پدیدار شدن چراغ چک پس از تعویض روغن‌موتور بیشتر هم خواهد شد؛ اما دلیل روشن شدن این چراغ چیست و چه‌کاری باید انجام داد؟ یکی از رایج‌ترین دلایل آن؛ باز ماندن درپوش روغن است.

این درپوش فشار داخل پیشرانه را حفظ کرده و درعین‌حال مانع ورود گردوغبار و ذرات آلاینده به داخل آن می‌شود. زمانی که درپوش روغن‌موتور به خوبی بسته نشود نشتی وکیوم ایجاد می‌شود و همین موضوع یکی از دلایل فشار پایین روغن‌موتور است.

درصورتی‌که مالک خودرو متوجه نشود، پیشرانه استهلاک بیشتری خواهد داشت و پرفورمنس آن کاهش خواهد یافت و نهایتا چراغ چک هم روشن خواهد شد.

به منظور رفع مشکل باید از بسته بودن کامل درپوش روغن‌موتور اطمینان حاصل کنید. دلیل دیگر می‌تواند استفاده از روغن‌موتور اشتباه باشد. هر پیشرانه نیازمند روغنی با مشخصات خاص خود است و استفاده از روغن اشتباه می‌تواند برای خودرو بسیار آسیب‌زا باشد.

درصورتی‌که روغن مورداستفاده از نوع تایید شده توسط خودروساز نباشد احتمال روشن شدن چراغ چک وجود خواهد داشت. همچنین استفاده از فیلتر روغن مسدود شده یا نصب نادرست آن می‌تواند باعث اختلال در جریان روغن پیشرانه شود و قطعات داخلی تحت‌فشار قرار بگیرند. در این حالت چراغ چک روشن شده و صداهای عجیبی هم به گوش خواهد رسید.

دلیل بعدی نشتی سیستم ورودی هواست که پس از تعویض روغن باعث پدیدار شدن این چراغ خواهد شد. امکان دارد حین تعویض روغن، بست‌ها و کانکتورهای ورودی هوا به خوبی بسته نشده یا آسیب ببینند و جریان ورود هوا به پیشرانه مختل شود. این امر روی نسبت صحیح مخلوط سوخت و هوا تاثیر خواهد گذاشت و نتیجه آن مواردی همچون دور درجای خشن، کاهش قدرت پیشرانه و روشن شدن چراغ چک خواهد بود؛ اما دلایل دیگری هم برای بروز این موضوع وجود دارد.

خودروهای مدرن از سنسورهای متنوعی برای بررسی و تنظیم عملکرد پیشرانه سود می‌برند. این سنسورها داده‌های مختلفی را به ECU ارسال می‌کنند. ECU نیز بر همین اساس پارامترهایی همچون زمان‌بندی احتراق و سوخت‌رسانی را تنظیم می‌کند.

کوچک‌ترین مشکل در زمان تعویض روغن می‌تواند موجب ایجاد مشکلات مختلف شود. یکی از رایج‌ترین مشکلات، خرابی سنسور فشار روغن است. این سنسور میزان و فشار روغن‌موتور را بررسی می‌کند و اگر آسیب ببیند یا کالیبراسیون آن به هم بخورد احتمالا داده‌های نادرستی را به ECU ارسال خواهد کرد و چراغ چک روشن خواهد شد.

مشکل دیگر به سنسور مف یا جریان هوای انبوه مربوط است. این سنسور حجم هوای ورودی به پیشرانه را اندازه می‌گیرد و اگر مشکلی در آن وجود داشته باشد همان داستان سنسور فشار روغن‌موتور رخ خواهد داد.

خرابی سنسور مف می‌تواند باعث افت توان خودرو و دور درجای نامناسب شود. درنهایت باید گفت شاید پس از تعویض روغن نیازمند ری‌سِت سنسور باشید. ECU خودرو باید از تعویض روغن و فیلتر مطلع شود تا عملکرد مطلوبی داشته باشد.

نادیده گرفتن ری‌سِت کردن سنسور می‌تواند برخی مشکلات را به همراه داشته باشد؛ اما قبل و حین تعویض روغن‌موتور باید به نشانه‌های مختلفی توجه کنید تا خودرو با مشکلات بعدی مواجه نشود.

یکی از این نشانه‌ها چراغ هشدار فشار روغن‌موتور است. برخی رانندگان چراغ هشدار آن را با یادآور تعویض روغن اشتباه می‌گیرند درحالی‌که چراغ هشدار فشار روغن‌موتور اگر روشن شود مواردی همچون فشار و میزان کم روغن‌موتور و یا دمای بالای آن را نشان خواهد داد.

نادیده گرفتن این چراغ می‌تواند مشکلاتی همچون داغ کردن پیشرانه، استهلاک بالای قطعات و نهایتا از کار افتادن برخی قطعات داخلی را به همراه داشته باشد.

همچنین اگر پس از تعویض روغن صدای غیرعادی از پیشرانه می‌شنوید باید به مکانیک مراجعه کنید. صدای تق‌تق معمولا به مواردی همچون زمان‌بندی احتراق و کیفیت سوخت مرتبط است درحالی‌که صدای شبیه به‌هم خوردن آهن می‌تواند به بلبرینگ‌ها ارتباط داشته باشد.

صدای تیک‌تیک هم می‌تواند نشان‌دهنده کمبود روغن‌موتور یا خرابی فیلتر باشد. نشانه هشداردهنده دیگر پس از تعویض روغن، افت پرفورمنس خودرو است که می‌تواند ناشی از باز ماندن درپوش روغن یا مسدودی فیلتر هوا باشد زیرا گرفتگی فیلتر هوا جریان هوای ورودی به پیشرانه را مختل خواهد کرد.

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
1 + 1 =